Lasagne, Lasagne verdi al forno, är en rätt som intagit världen precis som mycket annan pasta. Ursprunget lär dock komma från Emilien-Romagna. I det som anses vara originalreceptet ingår även kycklinglever, men vi föredrar utan. Vi har använt gröna lasagneplattor, men det går lika bra med vanliga.
4 portioner
Béchamelsås
1 lit mjölk
50 g smör eller margarin
1 dl vetemjöl
salt och peppar
Köttfärssås
500 g blandfärs
1 gul lök
1 morot, stor
1-2 vitlöksklyftor
70 g bacon
1,5 dl vitt vin
1,5+3 dl vatten
3 msk chilisås
1 hönsbuljongtärning
salt, peppar och oregano
3 dl parmesanost, riven
15 gröna lasagneplattor
1. Smält smöret i en stor gryta. Tillsätt mjölet och rör om. Späd med mjölken lite i taget och låt koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter. Smaksätt med salt och peppar.
2. Skala och hacka lök, morot och vitlök och fräs i lite margarin tills det börjar mjukna. Skär baconet i små bitar och stek det knaprigt. Ta upp och lägg lökfräs och bacon i en skål.
3. Bryn köttfärsen. När den börjar få lite färg blanda ner lökfräs och bacon. Tillsätt vinet och 1,5 dl vatten och koka tills all vätska dunstat bort.
4. Tillsätt chilisås, buljongtärning och 3 dl vatten. Låt allt puttra tills vätskan kokat in, det tar ca 20-25 minuter.
5. Smaka av med salt, peppar och oregano.
6. Smörj en ugnssäker form. Lägg ett lager köttfärssås och béchamelsås på botten av formen. Täck med tre lasagneplattor. Täck med ett nytt lager köttfärssås och béchamelsås och strö över parmesanost. Varva resten av plattorna med kött, sås och ost. Täck det översta lagret med enbart béchamelsås och ost.
7. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 20 minuter. Låt lasagnen vila 10-15 minuter före servering.