Lussekatter

Nu börjar julbaket. Vi börjar alltid med att baka lussekatter med saffran till advent. Det är ett måste. Vad är väl godare än en nybakad lussekatt till kaffet. Då känns det att julen är på väg. Det finns många olika recept på lussekatter. För nära år sedan blev det trendigt att ha Kesella i degen. Förmodligen var det mejerierna som hittade på detta för att sälja mer. Detta receptet innehåller lite mer smör och ingen Kesella och ger ett resultat som är minst lika bra.

 

36 lussekatter

 

50 g jäst

5 dl mjölk (500 g)

ca 17 dl vetemjöl (1 kg)

2 dl råsocker

250 g smör, rumsvarmt

1 ägg

1 tsk salt

2 påsar saffran (à 0,5g)

1 msk socker

 

Garnering

72 russin

 

1. Smula ner jästen i skålen till en hushållsassistent. Hälla på en skvätt fingervarm mjölk och lös upp jästen. Stöt saffranet i 1 msk socker och tillsätt tillsammans med resten av ingredienserna. Arbeta degen långsamt ca 2 min. Öka hastigheten och arbeta degen ca 5 min.

2. Täck skålen med locket till skålen. Låt jäsa ca 30 min.

3. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i bitar a ca 55 g. Rulla varje bit till en lång rulle och forma den till en lussekatt.

4. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin, som blötlagts och runnit av i en sil, och låt jäsa under en bakduk 1 1/2 – 2 timmar.

5. Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugnen 6-8 min, tills de fått fin färg. Ta ut dem och pensla med uppvispat ägg. Låt svalna på galler.