Morotskakor

Om man kan tala om nyttiga kakor, så skulle säkert dessa platsa där. Med så mycket morötter måste de väl anses vara nyttiga. Eller? Skämt å sido, där är ju en del andra ingredienser som inte är lika nyttiga, så det där med nyttiga kakor kan vi säkert glömma. Goda är de i alla fall. 

 

ca 30-42 st

 

4 ägg

4 dl strösocker

6 dl rivna morötter

150 g smör

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

Glasyr

200 g Philadelphiaost

100 g smör

3 1/2 dl florsocker

 

1. Sätt ugnen på 175 °. Riv morötterna (inte alltför grovt ). Smält smöret så ,det hinner svalna något.

2. Vispa samman ägg och strösocker pösigt och rör försiktigt ner det svalnade smöret. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat och rör ner mjölblandningen i ägg- och sockersmeten. Rör sedan ner de rivna morötterna.

3. Smörj en långpanna och bröa den. Häll ut smeten och grädda den mitt i ugnen i ca 20 minuter.

4. Förbered glasyren under tiden. Philadelphiaost, smör och florsocker vispas ihop med en elvisp. Det går lättare om smöret är rumsvarmt. Ställ sedan i kylen i väntan på att kakan ska svalna.

5. Bred ut glasyren och strö kokos över kakan när den har svalnat. Ställ sedan morotskakan kallt innan den skärs i rutor.