Musslor med smörstekta champinjoner och rotfruktspytt i gräddig buljong.

Vi har varit i Frankrike många gånger. Här är det vanligt att man äter musslor. Det är många gånger vi sett när andra gäster fått in sina stora skålar med lock och njutningsfullt plockat i sig mussla efter mussla. Vi har varit nyfikna men aldrig provat. Kanske lite fega. För några år sedan bestämde vi oss för att prova hemma. Vi hade inte lärt oss riktigt hur det fungerade, så vi slängde alla som var lite öppna innan de var kokta. Det blev inte så många kvar att äta, men de som var ok var desto godare. Nu har vi lärt oss hantera musslorna på rätt sätt så nu blir det lite fler att äta. Har ni inte provat. Gör det. Följ bara detta receptet.

 

2 portioner

 

1 nät blåmusslor

2 morot

1 palsternacka

300 g färska champinjoner

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2,5 dl torrt vitt vin

2,5 dl vispgrädde

2 msk fint skuren persilja

2 msk fint skuren gräslök

smör, salt och svartpeppar

 

1. Börja med att skrubba musslorna. Klipp av skägget. Släng bort söndriga musslor och musslor som inte stänger sig när du knackar dem försiktigt mot bänken. Lägg de klara musslorna i kallt vatten tills de skall kokas. När de ligger i vattnet rensar de sig själv ytterligare.

2. Skala morötter och palsternacka och skär dem i små tärningar. Borsta och ansa champinjonerna  och dela dem i bitar.

3. Fräs rotfrukter, svamp, lök och vitlök i lite smör tills svamparna har fått lite färg och rotfrukterna mjuknat. Smaka av med salt och svartpeppar.

4. Låt musslorna rinna av i ett durkslag. Kolla att alla är stängda eller stänger sig när du knackar dem i bänken.

5. Lägg lite smör i en stor gryta och häll på vinet. Koka ner till ungefär hälften. Häll på grädden och koka samman i 5 minuter.

6. Lägg i musslorna och skaka om, på med locket och låt koka i 3 minuter eller tills musslorna öppnat sig. De som inte öppnar sig vid kokning slänger du. Lyft upp de färdigkokta musslorna och fördela i skålar.

7. Sila ner grädden i rotfruktspytten och låt koka upp så att det blir riktigt varmt. Rör ner persilja och gräslök. Fördela de gräddiga rotfrukterna över musslorna.

Servera med ett gott bröd och ett glas kallt vitt vin.