Musslor med smörstekta kantareller i gräddig sås

Musslor är miljövänlig mat. Inte speciellt dyra och dessutom är det mager mat. Kanske inte om man kombinerar det med en gräddig sås, men vad väljer man inte för att det skall bli riktigt gott. När vi ätit musslor i Frankrike har det varit det som kallas ”Moule Fritè” som då serveras med pommes frites. I detta recept serveras musslorna med en gräddig vinsås med rotfrukter och kantareller och kanske en liten brödbit därtill.

4 portioner

 

1 nät blåmusslor (1 kg)

2 morötter

1 palsternacka

150 g frysta kantareller

smör

salt

vitpeppar

2 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

2,5 dl vitt vin

3 dl vispgrädde

2 msk fint skuren persilja

2 msk fint skuren gräslök

 

1. Tina kantarellerna.

2. Skrubba musslorna och ta bort eventuellt skägg. Släng musslor som inte är stängda eller stänger sig när du knackar den i bordet. Lägg de färdigrensade musslorna i en skål med iskallt vatten, så rensar de sig själva ytterligare medan du förbereder resten.

3. Skala morötter och palsternacka och skär dem i fina små tärningar. Dela de tinade kantarellerna.

4. Fräs rotfrukterna och svampen i smör tills svampen är gyllenbrun och rotfrukterna mjuknat något. Smaka av med salt och peppar.

5. Låt musslorna rinna av i ett durkslag och kontrollera än en gång att öppna musslor stänger sig när du knackar dem i bordet. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök och fräs dem mjuka i smör utan att de tar färg i en stor gryta som du har lock till. Häll på vinet och låt koka ner till ungefär hälften. Slå på grädden och koka samman ca 5 min.

6. Lägg i musslorna, skaka om och lägg på locket. Låt koka i 3 min eller tills musslorna öppnat sig. De som inte öppnar sig skall du kasta. De var inte levande när du la dem i kastrullen.

7. Lyft ur musslorna och sila den musseldoftande gräddsåsen över rotfruktspytten. Koka upp så att allt är riktigt varmt.

Rör ner persilja och gräslök och smaka av med lite salt och peppar. Fördela musslorna på tallrikar och häll över den gräddiga såsen. Servera med ett gott bröd.