Ytterligare ett recept med falukorv. Det känns rätt eftersom det snart är det enda i livsmedelsväg som känns prisvärt. Här har vi en mustig gratäng som vi tyckte var riktigt god. Den kommer vi säkert att ha på bordet många gånger framöver. Givetvis kan man variera rotfrukterna efter vad man har hemma.
4 portioner
500 g falukorv
500 g potatis
400 g morötter
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
färsk persilja
timjankvistar
2 dl riven ost
100 g grönkål
salt
olivolja
Senapskräm
3 dl turkisk yoghurt
2 msk söt grovkornig senap
1/2 äpple
salt
1. Skala och skär potatis i bitar. ( Om du har tvättad potatis, behöver den inte skalas.) Skala och skär morötterna i grova skivor. Dela löken i små klyftor. Skiva vitlöken grovt. Lägg allt i en plastpåse och häll på olivolja. Krama runt oljan i påsen.
2. Häll upp allt i en eldfast form. Strö över persilja och lägg på timjankvistarna.
3. Rosta i ugnen 225° i ca 30 minuter.
4. Skär falukorven i mindre bitar och blanda korven med rotfrukterna. Strö över osten.
5 Ugnsbaka ytterligare ca 15 minuter.
6. Repa grönkålen i skär den i mindre bitar. Massera in olivolja och salt. Strö kålen över rotsakerna när det återstår 5 minuter.
7. Skär äpplet i små tärningar och blanda med yoghurt, senap och lite salt.