Pannacotta med karamellsås

En riktig kaloribomb om den görs på riktig vispgrädde. Det går att använda lite mindre fet grädde, men ska man synda så ska man. Är god även utan karamellsås med diverse bär eller frukt som topping.

 

4 portioner

 

4 dl vispgrädde

½ dl socker

1 vaniljstång

1½ ark gelatinblad

 

Karamellsås

1½ dl socker

2 msk vatten + 1 dl vatten

Garnering färska hallon

 

1. Klyv vaniljstången på längden. Koka upp grädden med vaniljstången och sockret. Ta upp vaniljstången.

2. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. När de blivit mjuka, krama ur allt vatten och tillsätt dem under omrörning i den varma grädden.

3. Slå upp i formar eller glas. Låt stå i kyl tills pannacottan stelnat.

4. Blanda sockret med 2 msk vatten och koka på medelvärme till gyllenbrun färg. 

Rör inte, utan skaka kastrullen lite lätt. Ta kastrullen från värmen och tillsätt 1 dl vatten. Var försiktig när du häller det kalla vattnet i den varma karamellen.

5. Koka på svag värme 2-3 minuter tills allt blandat sig väl. Låt kallna.

Servera pannacottan med lite karamellsås och färska hallon.