Rårakor med honungs- och sojastekt fläsk

Rårakor är ytterligare ett sätt att äta potatis. Och inget dåligt sätt, utan väldigt gott. När vi hittade detta recept i Allt om Mat föll det oss i smaken direkt. Naturligtvis har vi fixat i receptet lite efter vår egen smak. Resultatet blev mer än lyckat. Det här är definitivt en rätt som vi kommer att laga många gånger framöver.

 

4 portioner

 

1 kg potatis

500 g rimmat fläsk

3 msk japansk soja

2 msk honung

1 tsk mald ingefära

sallad

salt, nymald svartpeppar

 

Inlagd gurka

1/2 slanggurka

1 msk salt 

4 1/2 msk socker 

1 tsk 24 % ättika.

 

1. Skiva gurkan tunt, gärna på en mandolin. Blanda salt och vatten i en skål. Låt gurkan mjukna i saltvattnet ca 20 minuter. Häll av vattnet. Tillsätt ättika, socker och lite vatten så det täcker gurkan. Låt stå minst 30 minuter.

2. Strimla fläsket och skär bort svålen. Stek det i lite smör- och rapsolja tills det får en gyllenbrun färg. Blanda soja, honung och ingefära och häll ner i pannan. Låt puttra i några minuter.

3. Skala och riv potatisen grovt. Krama ur så mycket vätska som möjligt. Blanda i 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. 

4. Fördela potatisen i 12 delar. Platta ut och stek rårakorna i lite matfett i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida eller tills de får en fin färg och potatisen är mjuka.

5. Servera råräkorna med fläsk, inlagd gurka och lite sallad.