Rimmad kyckling med vit sparris

En gång om året är den här rätten som bäst att laga. Det är när det finns färsk vit sparris. En riktig delikatess. Visst finns det vit sparris på burk men det är inte riktigt det samma. En underbart god sås sätter piff på rätten och får kycklingfiléerna att bli som ett tillbehör till sparrisen. Rätten serveras med nykokt färskpotatis. 

 

2 portioner

 

300 g kycklingfilé

2 dl vatten

1/4 dl salt

smör till stekning

nymald svartpeppar

 

Sparris

250 g vit sparris

1/4 dl dijonsenap

1/4 dl honung

1/4 dl vitvinsvinäger

1.5 dl rapsolja

1/2 tsk salt

1/2 krm nymald svartpeppar

1 kruka dragon

 

1. Blanda vatten och salt och rör tills saltet löses upp. Lägg kycklingfiléerna i lagen och låt stå i kylen ca 4 timmar.

2. Vispa ihop senap, honung och vinäger. Tillsätt oljan. Krydda med salt och peppar. Repa bladen från dragonen och finhacka dem. Spara några blad till garnering. Blanda ner dragonen i i såsen. Ställ såsen i kyl tills servering.

3. Sätt ugnen på 150 °. Spola hastigt av kycklingfiléerna med kallt vatten och torka dem med hushållspapper. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida. Krydda med peppar. Lägg filéerna i en eldfast form. Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter till 68-70 ° innertemperatur. Låt kycklingfiléerna kallna.

4. Skala sparrisen. Koka den i lättsaltat vatten tills den är mjuk men fortfarande har ett visst tuggmotstånd. Spola hastigt av sparrisen i kallt vatten och låt den rinna av. Skär den i ca 3 cm långa bitar.

5. Skär kycklingen i skivor och lägg dem på ett fat. Lägg på sparrisen och skeda över såsen. Avsluta med att dekorera med dragonkvistarna.