Röding med kantareller och äppelcidersås

Vi är fiskälskare. Minst två gånger i veckan serveras det fisk hos oss. Vi äter all sorts fisk. Allt från stekt sill till lyxigare och dyrare fisksorter. En speciell favorit är röding som påminner lite om lax.Vi har hittat en del recept som vi gillar. Det här är ett av dem. En del olika ingredienser ingår, så det kan väl inte direkt anses vara snabb mat. Passar därför bättre som helgmat när tillagningen får ta lite längre tid.

 

4 portioner

 

4 rödingfilèer med skinn

1 tsk salt

1 msk olivolja

 

Äppelcidersås

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 äpple, syrligt

1 msk olivolja

2 dl äppelcider, torr

2 dl vatten

1 msk kycklingfond, koncentrerad

1,5 dl vispgrädde

1 msk smör

 

Timjanäpple

2 äpplen

2 msk olivolja

2 msk honung

2 timjankvistar

1 tsk flingsalt

 

Kantareller

1/2 gul lök

200 g kantareller (går bra med djupfrysta)

1 msk smör

1 tsk salt

 

Äppelcidersås

1. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka äpplet. Fräs lök och äpple i olivolja ca 1 min. Häll på cider, vatten, fond och grädde. Koka upp och låt koka tills ca hälften återstår. Mixa såsen slät med mixerstav. Rör i smöret.

Timjanäpple

2. Sätt ugnen på 200 °. Skala, kärna ur och dela äpplena. Pensla en ugnssäker form med lite av olivoljan och lägg i äpplena med snittytan neråt. Ringla över honung och resterande olivolja. Plocka och strö över timjanbladen. Strö på saltet. Ugnsbaka äpplena mitt i ugnen 15 min. Ös äpplena med spadet som bildas med jämna mellanrum.

Kantareller

3. Rensa kantarellerna om du har färska, eller tina dem på en tallrik om du har djupfrysta. Skala och finhacka löken. Stek kantarellerna i smöret tills de börjar tills de börjar bli lätt brynta. Tillsätt lök och salt och stek ytterligare 1 min.

4. Salta rödingen Stek den i olivolja med skinnsidan nedåt ca 3 min. Vänd och stek med köttsidan nedåt ca 1 min.

5. Servera rödingen med äpplen, kantareller, äppelcidersåsen och kokt potatis.