Västerbottensmousse med gingravad röding och kalixlöjrom

Vissa livsmedel är mer förknippad med lyx än andra. Kalixlöjrom är en sådan. Här är den ett komplement till en lent gingravad röding, som också kan betraktas som lite lyx och en västerbottenmousse som nästan exploderar i munnen. En riktigt lyxig förrätt som passar till det lite speciella tillfället. Om du vill göra den lite billigare kan kalixlöjromen bytas ut mot den något billigare amerikanska löjromen.

 

6 portioner

 

Röding

300 g rödingfilè med skinn

Gravning

1 tsk hel vitpeppar

1 tsk enbär

3 msk strösocker

1 1/2 msk salt

1/2 knippa dill, grovhackad

1/2 kruka timjan, grovhackad

1 1/2 msk gin

Mousse

2 gelatinblad

75 g västerbottenost

2 dl vispgrädde

1 krm salt

1 krm nymald svartpeppar

1 dl hackad gräslök

Romcrème

1/2 dl crème fraiche

40 g Kalixlöjrom

Garnering

40 g Kalixlöjrom

 

Gravning

1.Krossa pepparkorn och enbär i en mortel. Blanda peppar, enbär med socker och salt. Strö hälften av blandningen i en form. Lägg i rödingen med skinnsidan nedåt och strö resten av blandningen över. Lägg på dill och timjan och droppa över gin. Täck med plastfolie och lägg gärna på en tyngd. Låt grava i kylen ca 1 1/2 dygn.

Mousse

2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Riv osten fint. Värm grädden till 65 °C. Ta kastrullen åt sidan. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält dem i grädden. Tillsätt osten. Krydda med salt och peppar.

3. Klä portionsformar på ca 1 dl med plastfolie så att den hänger ut över kanten. Häll i smeten. Täck med den överhängande plastfolien och låt stelna i kylen 4-6 timmar.

Romcrème

4. Blanda crème fraiche och löjrom.

Servering

5. Skär rödingen i tunna skivor och fördela på tallrikar. Stjälp upp moussen och strö över gräslök.

Klicka ut romcrèmen och toppa med löjrom.