Rostade rotfrukter med farrogryn o ädelostkräm

Det här receptet hittade vi i Allt om Mat. Det är Johanna Westman som gjort receptet från början. Vi har anpassat det lite efter vår smak och vad vi hade tillgång till i kylskåpet. En för oss ny ingrediens, farrogryn, var en trevlig bekantskap. Lite tuggmotstånd och med en lite nötig smak passade alldeles utmärkt i denna sallad. Att det fanns att köpa i vår butik var överraskande positivt.

 

4 portioner

 

250 g farrogryn

3 morötter

2 palsternackor

1 rödlök

1 knippe rädisor

5 msk olivolja

1 citron

1/2 dl basilika

1 krm nymald svartpeppar

1 näve sallad, valfri sort

1 dl persilja

250 g hallon

1/2 dl valnötter

salt och peppar

 

Kräm

100 g gorgonzolaost

2 dl crème fraiche

 

1. Tillaga farrogrynen enligt anvisningar på förpackningen. Spola av med kallt vatten och låt rinna av i en sil.

2. Sätt ugnen på 200 °. Skala och skär rotfrukterna i stavar. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och halvera rädisorna. Lägg rotfrukter, lök och rädisor på en ugnsplåt. Ringla över 3 msk olja och strö på en tsk salt. Blanda ordentligt och rosta dem mitt i ugnen ca 40 minuter.

3. Skölj citronen noga. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda farrogrynen  med basilika, citronskal, citronsaft och 2 msk olja. Krydda med salt och peppar. Blanda med de rostade rotfrukterna. Toppa med persilja, hallon och valnötter.

4. Mixa osten och crème fraichen och servera till salladen.