Det här receptet hittade vi i Allt om Mat. Det är Johanna Westman som gjort receptet från början. Vi har anpassat det lite efter vår smak och vad vi hade tillgång till i kylskåpet. En för oss ny ingrediens, farrogryn, var en trevlig bekantskap. Lite tuggmotstånd och med en lite nötig smak passade alldeles utmärkt i denna sallad. Att det fanns att köpa i vår butik var överraskande positivt.
4 portioner
250 g farrogryn
3 morötter
2 palsternackor
1 rödlök
1 knippe rädisor
5 msk olivolja
1 citron
1/2 dl basilika
1 krm nymald svartpeppar
1 näve sallad, valfri sort
1 dl persilja
250 g hallon
1/2 dl valnötter
salt och peppar
Kräm
100 g gorgonzolaost
2 dl crème fraiche
1. Tillaga farrogrynen enligt anvisningar på förpackningen. Spola av med kallt vatten och låt rinna av i en sil.
2. Sätt ugnen på 200 °. Skala och skär rotfrukterna i stavar. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och halvera rädisorna. Lägg rotfrukter, lök och rädisor på en ugnsplåt. Ringla över 3 msk olja och strö på en tsk salt. Blanda ordentligt och rosta dem mitt i ugnen ca 40 minuter.
3. Skölj citronen noga. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda farrogrynen med basilika, citronskal, citronsaft och 2 msk olja. Krydda med salt och peppar. Blanda med de rostade rotfrukterna. Toppa med persilja, hallon och valnötter.
4. Mixa osten och crème fraichen och servera till salladen.