Skånsk äggakaga

Det här är en rätt med anor säkert långt före vår barndom. Än idag serveras skånsk ”äggakaga” på en del gästgivargårdar i Skåne som en delikatess. För oss minner det om vår barndom då det fanns på matsedeln med jämna mellanrum. Vi för traditionen vidare med detta urgamla recept.

4 portioner

 

5 ägg

5 dl mjölk

2 1/2 dl vetemjöl

3 tsk socker

1 tsk salt

 

1. Vispa ihop ägg, vetemjöl. Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa samman. Krydda med socker och salt.

2. Fräs lite matfett i en stekpanna och slå på smeten. Sätt ner värmen och grädda på svag värme. Stick med en stekspade tills kakan stannat och är fast. Vänd kakan på ett smort lock. Låt den glida ner i pannan igen och grädda andra sidan ett par minuter tills den fått lite färg.

3. Servera med stekt fläsk  och rårörda lingon.