Stekt torskrygg med vårprimörer och friterade salviablad

Många upptäcker hur gott och nyttigt det är med färsk fisk. Det är dessutom lättlagat, även om den här rätten kanske är lite mer avancerad. Utbudet av färsk fisk i affärerna ökar och det gör att tillgängligheten ökar. Ett recept på god fisk med vårprimörer känns helt rätt och med en lite friterad salvia. Prova. Det är garanterat gott.

 

4 portioner

 

600 g torskrygg

salt och peppar

4 nypor socker

1 bunt grön sparris

smör till stekning

40 g färsk bladspenat

3 salladslökar

1 knippe rädisor

1/4 litet fänkålshuvud

100 g skalade räkor

 

Salviasmör

100 g smör

20 blad färsk salvia

 

1. Dela fisken i fyra delar. Krydda varje del med salt, peppar och en nypa socker.

2. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Slå av vattnet och håll sparrisen varm. Blanda med en liten klick smör och spenaten.

3. Skär salladslöken, rädisorna och fänkålen tunt på en mandolin. Blanda ner räkorna.

4. Hetta upp en klick smör i en stekpanna. Lägg i fisken när smöret skiftar färg och stek 1-2 minuter tills fisken fått fin färg. Vänd och stek i ytterligare någon minut. Lägg upp sparris och spenat på varma tallrikar. Lägg på räksalladen och toppa med fisken.

 

Salviasmör

5. Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i salviabladen när smöret börjar skifta mot brunt och låt dem steka i några sekunder.

6. Skeda salviasmöret över fisken och servera med kokt färskpotatis.