Potatis- och palsternackssoppa med isterbandsfräs

Något som vi försöker bli bättre på är att äta soppa. Vi har helt enkelt inte haft goda recept att tillgå. Nu skall det bli ändring. Vi skall i fortsättningen försöka äta soppa minst en gång i veckan. Kanske inte sommartid, men absolut på vintern. Det här receptet som vi hittade i Allt om Mat äter vi dock gärna när som helst. Med billiga ingredienser är det fantastiskt att kunna göra en soppa som är så god. med isterbandsfräs och en god macka kan det inte bli bättre.

 

4 portioner

 

400 g potatis

400 g palsternacka

2 hönsbuljongtärningar

2 1/2 dl matlagningsgrädde

1 liter vatten

250 g isterband

1 kruka gräslök

salt, nymald svartpeppar

 

Smörgås

8 skivor ljust surdegsbröd

2 msk dijonsenap

2 msk smör

1. Skala potatis och palsternacka och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt buljongtärningarna. Häll på vattnet och grädden.

2. Låt soppan koka under lock ca 10 minuter eller tills potatis och palsternacka mjuknat. Mixa soppan slät med mixerstav och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm nymald svartpeppar.

3. Dra bort skinnet från isterbandet. Stek inkråmet i en stekpanna tills det fått fin färg och är smuligt. Hacka gräslöken och blanda med isterbandsfräset.

Smörgås

4. Blanda senap och smör. Bred smöret på bröden och lägg samman två och två. Stek i stekpanna tills de fått fin färg. 

5. Servera soppan med isterbandsfräs och senapsmacka.