Glöggmingeltilltugg

Nu i adventstid är det dags för glöggmingel. Vi gjorde ett par extra tilltugg utöver det numera obligatoriska. Med obligatoriskt menar jag naturligtvis pepparkakor med ädelost och en liten klick sylt av fikon, päron eller äpple. Våra extra tilltugg blev i år Getostbollar med mandel och pepparkakssmulor och Pizza med västerbottenost och havtorn. Vi hittade getostbollarna på en pepparkaksförpackning och har bara justerat lite efter egen smak. Var pizzan har sitt ursprung minns jag inte.

 

Getostbollar med mandel och pepparkakssmulor

 

15 st

 

150 g getost

2 msk färskost

0,25 dl mandel

10 pepparkakor

 

1. Blanda getosten och färskosten till en hård smet.

2. Forma små bullar av smeten.

3. Mixa mandel och pepparkakor till fina smulor och rulla bollarna i smulorna.

 

Pizza med västerbottenost och havtorn

20161204_0016

Vi använde samma deg som vi alltid gör till pizza. Den hittar du här.

 

Fyllning

 

4 dl grovriven västerbottenost

2 päron

1 dl fryst havtorn

2 krm chiliflakes

1 tsk torkad timjan

flingsalt

 

1. När du kavlat ut degen lägger du på ost, tunt skivat päron, havtorn, chiliflakes, timjan och krydda med flingsaltet.

2. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter, 250 °.