Västerbottenmousse med gingravad röding och löjrom

Förrätt till Nyårsmeny.

En utmärkt lätt förrätt som passar utmärkt före en lite tyngre varmrätt som oxfilé. Den ljuvligt lena rödingen tillsammans med en mousse med mycket smak av ost och till det en romcréme med sälta från löjrommen. Underbart gott och en given succé.

 

4 portioner

 

Gravad röding

ca 300 g rödingfilé med skinn ( som varit fryst i minst 3 dygn)

1 tsk hel vitpeppar

1 tsk enbär

2 msk strösocker

1 1/2 msk salt

1/2 knippa dill, grovhackad

1/2 kruka timjan, grovhackad

11/2 msk gin

 

Mousse

2 gelatinblad

75 g västerbottenost

2 dl vispgrädde

1 krm salt

1 krm nymald svartpeppar

1 dl hackad gräslök

 

Romcréme

1/2 dl crème fraiche

40 g löjrom

Garnering

40 g löjrom

 

1. Gravning: Krossa pepparkorn och enbär i en mortel. Blanda krosset med socker och salt. Strö hälften av blandningen i en form- Lägg i fisken med skinnsidan neråt och strö över resten av kryddblandningen över. Lägg på dill och timjan och droppa över gin. Täck med plastfolie och lägg på en tyngd. Låt grava i kylen ca 1 1/2 dygn.

2. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Riv osten fint. Värm grädden till 65°. Ta kastrullen av värmen. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält gelatinbladen i grädden. Tillsätt osten. Krydda med salt och peppar.

3. Häll smeten i portionsformar (1 dl ) klädda med plastfolie. Låt svalna i kylen 4-6 timmar. Det blir gott mått av moussen om du använder dl-formar. 

4. Romcréme: Blanda crème fraiche och löjrom.

5. Skär rödingen i tunna skivor. Stjälp upp moussen och toppa med gräslök. Fördela röding och mousse på tallrikar. Klicka upp romcrémen och toppa med löjrom.