Vetebullar med mandelmassa

De flesta som brukar baka vetebullar har säkert ett eget favoritrecept. Det har vi också haft. Tills vi hittade ett recept på lussebullar med saffran som Roy Fares gjort. Det som var speciellt var att han använde fördeg. Det hade vi aldrig provat så nu var det dags. Vi gjorde om receptet till vanliga vetebullar med mandelmassa och kardemumma och det har nu gjort att vi har ett nytt favoritrecept. Fördeg gör bullarna saftigare och håller bättre. På något sätt smakar de också lite proffsigare. Bullarna går utmärkt att frysa och tina i micro när det är dags att äta dem.

 

ca 40 st

 

Fördeg

5 dl mjölk

50 g jäst

2 tsk mald kardemumma

8,5 dl vetemjöl

 

Deg

150 g smör, rumstempererat

2 dl strösocker

2 krm salt

5,5 dl vetemjöl

Mandelfyllning

250 g mandelmassa

2 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

120 g smör, rumstempererat

 

Pensling och garnering

1 ägg

hyvlad mandel

pärlsocker

 

1. Börja med fördegen. Värm upp mjölken till fingervarmt och lös jästen i den. Blanda i kardemumman i mjölken. Tillsätt vetemjölet och knåda till en fin deg. Om du har en köksassistent med degkrok, använd gärna den. Kör degen i 5 minuter. Låt degen ligga kvar med en duk över och låt den vila i 15-20 minuter.

2. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör assistenten på medelhastighet tills den känns len och börjar släppa från kanterna. Om du knådar förhand skall du knåda den så mycket du orkar tills den blir len och smidig. Låt degen villa under duk i 20-30 minuter.

3. Blanda mandelmassan med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.

4. När degen har jäst färdigt delar du den i fyra delar. Kavla ut varje del till en tunn platta. Bred på mandelfyllningen. Rulla ihop till en längd och skär i ca 10 bitar. Lägg i bullformar. Låt jäsa ordentligt under duk i 1-2 timmar.

5. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över hyvlad mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg.