Nu har skörden av svenska äpplen satt igång och det är dags att ta tillvara de underbara primörerna på ett bra sätt. Ett gammalt recept som hängt med i flera generationer är Annas äppelkaka. Enkel men smakrik. Går utmärkt att baka i aluminiumform som du kan frysa in och använda under den mörka årstiden. Servera gärna med vaniljvisp eller vaniljsås.
3 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
1½ dl socker
1½ dl mjölk
50 g smält margarin
3-4 st syrliga äpplen
½ msk kanel
1 msk socker
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund pajform med 25 cm innermått.
2. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyfter.
3. Blanda de torra ingredienserna tillsätt mjölk och margarin. Häll smeten i formen.
4. Stick ner äppelklyfterna i kaksmeten och strö på kanel och socker.
5. Grädda kakan ca 30 min mitt ugnen.