Fläskkotlett med smörstekt svamp och palsternackspuré

Fläskkotlett är ingen köttbit som förekommer ofta i vårt kök. Här hittade vi dock ett recept i Allt om mat som tilltalade oss. Med den låga tillagningstemperaturen på köttet och de goda tillbehören blev det riktigt mört och smaskigt.

 

4 portioner

 

4 fläskkotletter med ben

100 g strimlad grönkål

2 tsk olivolja

2 + 1 vitlöksklyfta

2 msk + 2 msk smör

6 kvistar timjan

2 dl marsalavin

150 g champinjoner

150 g Trattkantareller

salt 

nymald svartpeppar

 

Palsternackspuré

300 g palsternacka

300 g potatis

1 äpple

25 g smör

1 dl vispgrädde

salt

nymald svartpeppar

 

1. Sätt ugnen på 125 °. Skala och skär palsternacka och potatis i grova bitar. Skala, kärna ur och grovhacka äpplet. Koka rotfrukterna och äpple mjuka i vatten. Häll av vattnet och tillsätt smör. Vispa moset slätt med elvisp. Tillsätt grädden och krydda med salt och svartpeppar.

2.  Lägg grönkålen på en plåt med bakplåtspapper. Häll över olivolja och tillsätt ca 1 krm salt. Krama in oljan och saltet med händerna. Tillaga mitt i ugnen tills de är frasiga, ca 25 minuter.

3. Krossa 2 vitlöksklyftor med skalet kvar. Bryn köttet hastigt runt om i 2 msk smör i en het stekpanna tillsammans med vitlöken och timjan. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet och lägg det i en ugnssäker form. 

4. Ta upp vitlöksrester och timjan ur stekpannan. Häll på marsalavinet och låt skyn koka ca 2 minuter. Ställ åt sidan.

5. Skala och finhacka 1 vitlöksklyfta. Ansa svampen och skär den eventuellt i mindre bitar. Stek svampen i en liten klick smör tills vätskan kokat ur. Tillsätt resten av smöret och stek färdigt svampen. Tillsätt vitlöken och låt steka med ca 1 minut. Krydda med salt och svartpeppar.

6. Tillaga köttet mitt i ugnen ca 20 minuter.  Värm palsternackspuré, marsalasky och svampen.

7. Servera kotletterna med palsternackspuré. Toppa köttet med svampen och ringla över marsalaskyn. Garnera med den rostade grönkålen.