Krämig blomkålssoppa med färskost

Nu när hösten kommer är det gott med lite värmande soppa. Nu när den svenska blomkålen finns att tillgå i våra butiker passar det därför bra att laga en blomkålssoppa. Den här innehåller dessutom färskost som gör den extra krämig. Vi har använt kycklingbuljong till soppan, men om du vill ha den helt vegetarisk kan du byta ut det till grönsaksbuljong.

 

4 portioner

 

2 potatisar (ca 150 g)

1 gul lök

1 blomkålshuvud (ca 800 g)

1/2 msk smör eller margarin

1 liter kycklingbuljong (vatten + 2 st buljongtärning)

100 g naturell färskost

salt och peppar

3 msk skuren gräslök

1 1/2 msk solroskärnor

1 1/2 msk pumpakärnor

flingsalt

 

1. Rosta solros och pumpakärnor i en torr stekpanna. Tillsätt lite flingsalt.

2. Skala och skär potatis och lök i mindre bitar. Dela blomkålen i mindre bitar.

3. Fräs potatis och lök i en kastrull tills de mjuknad något. Häll på buljongen och tillsätt blomkålen. Låt det koka ca 20 minuter eller tills det blir mjukt.

4. Mixa soppan och rör ner osten som får smälta ner. Du kan hjälpa till med mixern för att fördela osten. Smaksätt med salt och peppar och rör till sist ner gräslöken.

5. Servera soppan toppad med solros och pumpakärnor och lite nyklippt gräslök. Servera med ett gott bröd.