Flygande Jacob

Flygande Jacob, en riktig sjuttiotalsklassiker som vi nog aldrig lagat tidigare men väl ätit. Visst är det kanske inte någon bantningsmat med grädde och bacon, men det är en riktigt smarrig rätt som vi nog kan tänka oss att laga fler gånger. Namnet kommer av rättens upphovsman Ove Jacobsson som jobbade med flygfrakt.

 

4 portioner

 

3 dl vispgrädde

1 dl chilisås

1 dl jordnötter, salta eller osaltade

1 grillad kyckling

140 g bacon

2 bananer

 

1. Ta bort skinn och ben från den grillade kycklingen. Skär köttet i mindre bitar.

2. Skala och dela bananerna på längden.

3. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Lägg bananerna ovanpå. 

4. Vispa grädden och rör ner chilisåsen. Bred grädden över kyckling och bananer.

5. Grädda i nedre delen av ugnen  i ca 20 minuter, 225 °. Strimla under tiden bacon och stek det i en stekpanna. Lägg upp på hushållspapper för att rinna av.

6. Tag ut kycklingen och strö över bacon och jordnötter. Servera med ris och en sallad.