Gratinerad hummer

Det här är en riktig festrätt som passar när det är lite speciellt, nyår  t.ex. Eller varför inte sätt lite guldkant på tillvaron när det är extrapris på fryst hummer efter helgerna. Det går utmärkt att använda fryst hummer som ju är något billigare. 

 

2 portioner

 

1 fryst hummer ca 300-400 g

100 g champinjoner

1 msk margarin

1 msk vetemjöl

1 1/2 dl vispgrädde

1 äggula

1 msk konjak

salt

ett uns kajennpeppar

1 msk riven ost

 

1. Tina hummern enligt förpackningen,

2. Klyv hummern på längden. Stick in en kraftig kniv precis bakom ögonen och skär längs mitten av sköld och stjärt. Ta ut magsäcken vid ögonen och tarmen i stjärten. Lossa försiktigt klorna vid den inre leden. Krossa klorna och lederna med en nötknäckare och peta ut köttet. Ta ut allt kött från stjärten och ta tillvara ev rom. Skär köttet i småbitar.

3. Skär svampen i skivor och stek den i matfettet. Strö på mjöl och späd med grädden. Låt koka i 3-5 minuter. Ta såsen från värmen och blanda ner äggulan. Smaksätt med salt, kajennpeppar och konjak. Blanda ner hummerbitarna.

4. Lägg de tomma skalhalvorna på en plåt eller eldfast form. Fyll dem med stuvningen och strö över den rivna osten. Gratinera i 250 ° C varm ugn i 5-8 minuter. Håll koll så att det blir lagom gratinerat.

OBS! Om man vill förbereda hummern och vänta med gratineringen går det bra. Förvara den då svalt. Gratinera före servering i 225 °C i ca 15 minuter.

5. Lägg upp hummern på tallrikar och varför inte bjuda rostat bröd till.