Pommes Anna

En klassisk fransk potatiskaka. Ett perfekt tillbehör till en god köttbit, t.ex oxfilé. Vitlöksdoftande och smörig som smakar mycket. Vi gjorde den på vanlig fast potatis, men kan med fördel också göras med Amandinepotatis.

 

4 portioner

 

900 g fast potatis

2 vitlöksklyftor

75 g smör

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Några kvistar rosmarin

 

1. Sätt ugnen på 200 ° C.

2. Skala och riv vitlöken. Hacka rosmarinen fint. Smält smöret.

3. Skiva potatisen i tunna skivor. Vi använde en mandolin, men det går också att skiva något tjockare, ca 2-3 mm, i en matberedare.

4. Blanda potatisskivorna med smör, vitlök, rosmarin, salt och peppar.

5. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Se till att det översta lagret ligger snyggt omlott.

6. Sätt in formen mitt i ugnen ca 45 minuter.

Servera Pommes Anna som tillbehör till en kötträtt.