Hummersoppa med räkor

På hösten passar det bra med soppa. Soppa kan varieras i det oändliga. Den här hummersoppan är en lyxig variant på soppa. Passa på att köpa en djupfryst hummer när det är extrapris, så kan du festa till lite billigare. Med ett glas vitt vin t.ex. Chablis, kan du njuta lite extra av livets goda.

 

2 portioner

 

1 st hummer, kokt, fryst 375 g

125 g räkor, frysta oskalade

¼ st purjolök

1 st morot

1 st gul lök, liten

50 g margarin

2½ msk vetemjöl

5 dl fiskbuljong, vatten + tärning

2 dl vitt vin

1 dl vispgrädde

1 msk smör eller margarin

½ msk konjak

salt, vitpeppar och paprikapulver

 

1. Tina hummern och räkorna. Dela, rensa och ta ur hummerköttet. Skala räkorna. Spara skalen. Krossa hummerskalen. Ansa och skär grönsakerna i mindre bitar.

2. Fräs hummer- och räkskal och grönsaker i matfettet i en gryta ca 5-6 min. Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och vin. Låt sjuda under omrörning ca 20 min.

3. Passera soppan genom en sil. Tillsätt därefter grädde, konjak och smör. Lägg i räkorna och hummern. Smaksätt med salt, peppar och paprikapulver. Låt allt bli varmt, men ej koka, då blir räkorna sega.

Servera i varma tallrikar och bjud ett gott bröd till.