Kålpudding

Det här är en maträtt som serverats i många år. Vi hade nästan glömt bort rätten, tills vi tittade på Gokväll på SVT och såg Susanne Jonsson laga denna rätt. Vi blev då sugna att prova, och blev glatt överraskade. Vi har gjort vissa smärre justeringar efter vår smak.

 

6 portioner

 

1 kg vitkål

1 msk ljus sirap

smör till stekning

salt och vitpeppar

 

Färs

1 gul lök

500 g fläskfärs

1,5 dl kokt ris

1 ägg

1 dl matlagningsgrädde

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

 

Rårörda lingon

2 dl Frysta lingon

1 dl strösocker

 

 

1. Fräs löken mjuk i smör. Lägg över på en tallrik för  att svalna.

2. Förbered tillbehören. Recept på inlagd gurka hittar du här.

Blanda lingon och socker och låt stå och dra minst 30 minuter. Rör runt så att sockret smälter.

3. Skär kålen i mindre bitar ca 3 cm stora. Fräs dem så de får lite färg i samma stekpanna som löken. Rör ner sirap, salta och peppra. Ställ åt sidan.

4. Blanda samtliga ingredienser till färsen inklusive den avsvalnande löken.

5. Sätt ugnen på 200 °.

6. Lägg hälften av kålen i en smord ugnsfast form. Fördela färsen ovanpå och täck med resten av kålen. Ringla lite sirap över kålen.

7. Grädda mitt i ugnen tills färsen är genomstekt och kålen mjuknat. Det tar ca 40 minuter. 

8. Toppa med persilja och frysta lingon och servera med potatis, rårörda lingon och inlagd gurka.