Kardemummasnurror

Hemmabakade bullar och en kopp kaffe. Det är lyx. Dessa kardemummasnurror är de godaste bullar vi bakat. Det kanske verkar svårt att snurra ihop dem, det tyckte vi tills vi hade tränat några gånger, men man lär sig. Dessutom är de lika goda även om de inte är helt perfekta och i exakt samma storlek.

 

ca 40 bullar

 

50 g jäst

150 g rumsvarmt smör

5 dl mjölk

1,5 dl strösocker

1 tsk salt

1 ägg

ca 15 dl vetemjöl

1 msk malen kardemumma

 

Fyllning

150 g rumsvarmt smör

1,5 dl råsocker

1 msk vaniljsocker

2 msk vetemjöl

3 msk malen kardemumma

 

Pensling

1 ägg

en nypa salt

en skvätt vatten

 

Garnering

pärlsocker

 

1. Börja med att röra ihop fyllningen. Den kan stå medan du gör degen eller t. o. m sen dagen innan i kyl. Tänk då på att ta fram den några timmar innan du skall använda den så den mjuknar. Använd degkrokar på en elvisp för att blanda ihop alla ingredienserna.

2. Smula ner jästen i en hushållsassistent. Slå på mjölken som skall vara fingervarm. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och kör assistenten i 12-15 minuter. Gör ett glutentest för att se om den är klar. Ta upp en degbit ur bunken och sträck den mellan tummen och pekfingret. Om den spricker måste den bearbetas längre i assistenten, om den är spänstig så att den blir tunn, nästan så du kan se igenom den, är den klar.

3. Låt degen jäsa under en handduk i ca 45 minuter. Ta upp degen och dela den i två lika stora delar. Kavla ut degen tunt  till en storlek på ca 40×40 cm. Dela fyllningen i två delar och stryk på fyllningen över hela ytan. Vik över degen mot dig så den blir dubbel. 

4. Skär remsor ca 2 cm breda. Snurra remsorna och rulla ihop dem som en snurra. Vik in slutändan under bullen. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.

5. Låt bullarna jäsa under en handduk till dubbel storlek, ca 45 minuter.

6. Gör samma procedur med andra deghalvan.

7. Vispa ihop ägget med salt och vatten för pensling. Pensla bullarna med äggvispet och garnera med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 225 °, ca 10 minuter. De är färdiga när bullarna har samma färg ovanpå som under.