På senare år har vi ofta bytt ut fläskfärs och blandfärs mot kycklingfärs. Visst är det kanske lite dyrare, men det kompenseras av smaken. Det är också ett sätt att minska mängden rött kött i vår kost. I mangosalsan använder vi djupfryst mango och i guacamole djupfryst avokado. Visst kanske det är bättre med färska varor, men det är enkelt att ha det hemma i frysen. Dessutom behöver man inte tänka på att mangon skall vara lagom mogen, vilket kan vara nog så besvärligt. När det gäller avokadon tycker vi att den djupfrysta enbart duger till att göra guacamole eller till andra mosade ändamål. Att äta den går inte att jämföra med en färsk, lagom mogen avokado.
4 portioner
400 g kycklingfärs
1/2 liten gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Mangosalsa
125 g djupfryst tärnad mango
1 röd paprika
2 msk rapsolja
1 tsk sambal oelek
Guacamole
250 g tärnad djupfryst avokado
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
2 tsk pressad limesaft
salt och svartpeppar
Till servering
4 skivor vitt bröd
sallad
1. Hacka löken. Rör ihop färs, lök, ägg, salt och peppar till en smidig färs. Forma färsen till fyra burgare.
2. Tina mangon. Kärna ur och finhacka paprikan. Blanda mango, paprika och olja med sambal oelek.
3. Mosa den tinade avokadon med en stavmixer. Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda avokadomoset med vitlök, sambal oelek och limesaft. Smaksätt med salt och peppar.
4. Smörstek burgarna på medelvärme ca 5 min på varje sida.
5. Servera burgarna på bröd med sallad. Toppa med guacamole och salsan.