Den här rätten blev vi serverade på en liten taverna i staden Palékastro på östra Kreta. Tavernan var liten och familjedriven. Med mor i köket, far sittande vid ett bord och övervakade och en dotter som serverade. Mor fixade och donade i köket en bra stund och vi hade förväntat oss att få ett pitabröd med fyllning, men vi blev glatt överraskade när vi såg hur den blev serverad.
4 portioner
4 pitabröd
1 gul lök i tunna skivor
2 stora tomater i bitar
4-6 potatisar
olivolja
salt
Köttfärsröra
500 g blandfärs
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1 krm socker
½-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl vatten
Tzatziki
½ slanggurka
1 tsk salt
3 dl grekisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk olivolja
svartpeppar, ett par drag med pepparkvarnen
Börja med Tzatzikin
1. Skölj och riv gurkan grovt. Lägg gurkan i ett durkslag och strö över saltet. Låt stå ca 20 minuter och pressa därefter ur vätskan.
2. Blanda ner gurka, pressad vitlök, olivolja och svartpeppar i yoghurten.
Fortsätt med köttfärsröran
1. Fräs färs, gul lök och vitlök, så det får fin färg. Tillsätt kalvfond, tomatpuré, kryddor och vatten och låt småkoka på låg värme ca 10-15 minuter.
Dags för potatisstavarna
2. Skala och skär potatisen i stavar. Lägg potatisen på bakplåtspapper i en långpanna, salta och droppa över olivolja. Stek i ugnen i 225 grader ca 20-25 minuter.
Nu lägger vi ihop det
3. Grilla eller värm pitabröden enl. anvisning på förpackningen.
4. Vid servering: Lägg pitabröden på tallrikar. Fördela köttfärsröran på pitabröden, fortsätt med potatis, tomater, lök och toppa med Tzatziki.