Lax från Silverskär

Det här laxreceptet har sitt ursprung på Silverskär i Ålands skärgård. Om du vill servera potatis till, kan du minska mängden palsternacka, och ha det som ett smaktillbehör. Vi gillar den stekta palsternackan och har därför uteslutit potatisen.

 

4 portioner

 

800 g laxfilé (4 bitar á 200 g)

1 rödlök

2 tomater

200 g riven ost

1/2 gurka

2 dl crème fraiche

1 msk hackad dill

1 msk saft från citron

8 palsternackor

1 msk smör&rapsolja

salt och peppar

 

1. Blanchera och skala tomaterna. Dela dem i bitar och ta bort kärnhuset. Lägg laxen i en ugnssäker form. Salta och peppra. Skala och hacka rödlöken och strö den över laxen. Lägg tomatbitarna på laxen och strö över den rivna osten.

2. Gratinera i ugnen på 170 ° ca 15 minuter.

3. Skala gurkan och skär bort kärnhuset. Skiva ner den i cm stora bitar. Blanda crème fraiche med gurka, finhackad dill och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

4. Skala och klyfta palsternackorna. Stek dem gyllenbruna i smör&rapsolja.

5. Servera den gratinerade laxen med palsternacka och den goda gurksåsen.