Pizza Bianco

Vem är inte förtjust i pizza? Hemmagjord pizza alltså. Svar: Alla som provat. Vi har i många år aldrig ätit ”köpepizza” utan gör alltid våra egna pizzor. Så mycket godare och så kan man välja fyllning efter behag. Normalt brukar det bli pizzor med tomatsås som bas, och sedan diverse fyllningar såsom svamp, oliver, salami, ananas med mera. Nu provade vi en pizza efter ett helt annat koncept. Pizza Bianco. Ingen tomatsås utan istället crème fraîche som bas. Inte alls dumt som omväxling. Prova gärna.

 

1 pizza, 2 portioner

 

Pizzadeg

12,5 g jäst

1 ½ dl vatten

½ msk olivolja

1 tsk salt

ca 4 dl vetemjöl

 

Fyllning

1 dl crème fraiche

1,5 dl parmesanost

1/2 zucchini

1 gul lök

1 dl strimlade soltorkade tomater i olja

30 st svarta Kalamataoliver

75 g fetaost

några blad sallad av valfri sort

 

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarm temperatur.

Häll vattnet över jästen och tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.

2. Täck degen med en handduk och låt jäsa 40 min.

3. Skär zucchinin tunt, gärna på en mandolin. Ansa och skiva löken fint.

4. Kavla ut degen tunt till ca 25×30 cm.

5. Bred ut crème fraichen och strö över parmesanosten. Fördela zucchinin och löken över pizzan. Lägg på de soltorkade tomaterna och oliverna. Smula över fetaosten.

6. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 12-15 min.

7. Lägg på salladen i samband med serveringen.