Potatissoppa med ansjovisröra

Soppa är gott, speciellt nu på vintern. Många köper färdiga soppor som bara värms, men det är inget alternativ för oss. Vi lagar den hellre själv. En potatissoppa är lätt att tillaga och går snabbt. Med ansjovisröran blir den nästan lite lyxig.

 

4 portioner

 

ca 700 g mjölig potatis

1 gul lök

smör

7 dl vatten

3 msk grönsaksfond

3 dl mjölk

2 dl crème fraiche

salt

nymald vitpeppar

hackad dill

 

Ansjovisröra

1 liten burk ansjovis (55 g)

2 hårdkokta ägg

2 msk hackad rödlök

1/2 dl crème fraiche

2 msk hackad dill

25 g stenbitsrom

salt

nymald vitpeppar

 

1.Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skala och hacka löken.

2. Mjukstek löken i smör. Tillsätt potatis, vatten och fond. Koka potatisen mjuk, ca 20 minuter.

3. Mixa soppan slät tillsammans med mjölk och crème fraiche. Värm några minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Hacka ansjovisen. Skala och hacka äggen. Blanda alla ingredienser, vänd till sist ner stenbitsrommen. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera soppan med en klick ansjovisröra och toppa med lite stenbitsrom. Strö till sist över lite hackad dill.