Rostade rotfrukter med couscous

En av de TV kockar vi beundrar är Johanna Westman. Det här är ett av hennes recept på en vegetarisk läckerhet. Nu på hösten brukar det finnas gott om rotfrukter i affären och då kan det vara lämpligt att prova denna rätt.

 

 4 portioner

 

4 morötter

2 palsternackor

1/4 rotselleri

1 rödlök

2-3 msk olivolja

salt

1 apelsin

50 g smör

3 msk finhackad mynta

1/2 dl skållade mandlar

4 dl couscous

4 dl vatten

1 msk Ras el hanout kryddblandning

1 msk smör

150 g fetaost

 

1. Sätt ugnen på 200 °.

2. Skala och  skär morötter, palsternacka och rotselleri i stavar. Skala och dela rödlöken i stora bitar. Lägg upp på en plåt, ringla olivolja över och strö över lite salt. Blanda om ordentligt med händerna. Sätt in i ugnen i 30-40 minuter tills rotfrukterna är mjuka med ett visst tuggmotstånd.

3. Under tiden tvättar du apelsinen och river det yttersta skalet. Blanda med 50 g smör . Ställ åt sidan.

4. Rosta de skållade mandlarna på medelstark värme i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Hacka dem grovt.

5. Koka upp vatten med smör och Ras el hanout kryddan. Stäng av värmen och häll i couscousen och rör om. Lägg på locket och låt stå i fem minuter. Pressa i saften av en apelsin och rör om och fluffa upp couscousen.

6. Lägg upp couscousen på ett fat. Lägg de grillade rotfrukterna ovanpå. Strö över hackad mandel och hackad mynta. Smula över fetaosten och apelsinsmöret före servering.