Tarte Flambèe

Det här är en anrättning med många namn, beroende var man befinner sig. Flatbread, Tarte Flambèe, flammkuchen, pizza eller  varför inte varm macka. Det är helt enkelt en tunn smidig deg som kavlas ut och på den lägger man lite av varje. En pizza har oftast en tomatsås i botten, men en Tarte Flambèe har crème fraiche i botten. Sen kan man fylla på med lite av varje. Vi har valt kallrökt skinka, dijonsenap och den dyra men underbart goda osten Gruyère.

 

4 portioner

 

12 g jäst

3 dl vatten

1 tsk salt

2 msk olivolja

6 dl vetemjöl special

 

Topping

2 gula lökar

2 dl crème fraiche

1 msk dijonsenap

1 tsk dragon

150 g kallrökt skinka

6 dl Gruyère ost, riven

 

Garnering

Färsk dragon

svartpeppar

 

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 °. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt, olja och mjöl. Arbeta degen kraftigt i ca 10 minuter. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

2. Sätt ugnen på 225 ° varmluft. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut till avlånga bitar ca 10×20 cm. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

3. Skala och skär löken i tunna skivor, gärna med mandolin. Blanda crème fraichen med dijonsenap och dragon. Fördela senapskrämen på degbitarna. Lägg på lök, skinka och den rivna osten. 

4. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Garnera med färsk dragon och lite nymald svartpeppar. Skär tarten i bitar före servering.