En slät vetebulle med smak av kardemumma och ett glas mjölk. Visst är det gott. Om du istället vill använda bullarna till att göra fastlagsbullar går det lika bra. Om du vill ha lite större fastlagsbullar kan du göra vetebullarna lite större och minska antalet.
30 st
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk stötta kardemummakärnor
14-15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
1. Smula jästen i en bunke eller assistent. Värm mjölken till max 37°. Häll den över jästen och lös upp den genom omrörning.
2. Tillsätt smör, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjölet. Kör degen smidig i assistenten ca 10-12 minuter. Tillsätt mer mjöl efterhand om det krävs för att degen skall bli smidig. Du kan givetvis arbeta degen för hand om du föredrar det. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord Dela degen i 30 bitar och rulla dem till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter. Låt kallna under bakduk på galler.
Tips! Om du blandar en nypa salt och lite vatten i ägget innan du vispar upp det med en gaffel, blir det lättare att pensla på bullarna.