Ugnsbakad lax med Wasabisås

Den här rätten hittade vi i en gammal Allt-om-Mat. Vi har tidigare tillagat den som som en bufférätt, men här har vi serverat den som en middagsrätt med ris. Som bufférätt räcker den till 8-10 portioner. Laxen är avsedd att serveras kall, men kan också vara lite ljummen vid servering.

 

4 portioner

 

1 kg färsk laxsida

1 1/2 tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

1 tsk rosépeppar

 

Wasabisås

2 dl Hellmans majonäs

3 dl turkisk yoghurt

1 msk wasabipasta

1 tsk honung

1 tsk rosépeppar, stött i mortel

1 krm salt

 

Garnering

1 burk storkornig stenbitsrom

färsk bladpersilja

1 tsk rosépeppar

några citron eller limeklyftor

 

1. Sätt ugnen på 125 °. Krydda laxen med salt och peppar. Stöt rosépepparen i en mortel och strö över laxen. Lägg laxen på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

2. Tillaga laxen mitt i ugnen till innertemperatur 65° ca 25-30 minuter. Ta ut laxen och låt den svalna.

3. Rör ihop alla ingredienserna till såsen.

4. När laxen svalnat kan du garnera den med Wasabisås, stenbitsrom, rosépeppar, citronklyftor och bladpersilja. 

5. Servera med kokt ris och en fräsch grönsallad.