Vi har än en gång lyckats med ett tårtbak. Den här tårtan hittade vi i Allers och provsmakade med gott resultat. Tårtbotten med smak av citrus och vallmofrön blev riktigt lyckad. Resten var lite mer traditionellt men med en touch av fläder. Den här kommer vi säkert att prova igen. Då kanske med någon annan fyllning och topping.
10-12 bitar
Sockerkaka
175 g smör
3/4 dl mjölk
1 citron
3 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk vallmofrön
Fyllning
200 g jordgubbssylt
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk koncentrerad fläderblomssaft
10-15 jordgubbar
Garnering
4 dl vispgrädde
3 msk koncentrerad fläderblomssaft
1 1/2 l jordgubbar (räcker till bären i fyllningen)
citronmeliss
1. Smält smöret, dra från värmen. Häll i mjölken.
2. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet fint. Vispa ägg socker och vaniljsocker vitt och fluffigt med det finrivna citronskalet.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vallmofrön.
4. Rör ner mjölblandningen i äggvispet växelvis med smörmjölken. Rör med en slickepott eller ballongvisp. Vispa inte utan vänd ner så att det blandas väl.
5. Häll smeten i en bakplåtsklädd springform med smorda kanter på ca 25 cm i diameter.
6.Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter på 175°. Känn med sticka så den är klar.
7. Låt svalna något innan du delar kakan på mitten så du får två bottnar.
8. Bred på sylten på den undre botten. Lägg skivade jordgubbar på sylten. Vispa 1 1/2 dl vispgrädde med fläderblomssaften och bred över jordgubbarna. Lägg på den övre kakbotten. Bred grädde på ovansidan av tårtan och spritsa grädde runt kanterna.
9. Ansa och dela resterande jordgubbar och lägg på tårtan. Toppa med citronmeliss.
