Stekt rödtunga med Sandefjordssås

Rödtunga är en lite lyxig plattfisk. Här har vi serverat stekt rödtunga med en god Sandefjordssås som är en enkel men fantastiskt god sås som passar utmärkt till den stekta rödtungan. Med en frisk äppelsallad med pepparrot blandat med kokt potatis når man högt på den kulinariska himlen.

 

4 portioner

 

600 g rödtungsfilé

Rågsikt med vetemjöl för panering

Smör och rapsolja för stekning

 

Sandefjordssås

1 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

100 g smör (rumsvarmt)

1/2 citron

50 g storkornig stenbitsrom

 

Sallad på äpple och pepparrot

2 st äpplen

4 cm riven pepparrot

1/2 citron

dill

gräslök

kokta små potatis

 

1 Koka potatisen. Vi valde små delikatesspotatis och kokte dem med skalen på.

2 Skär äpplena i bitar. Pressa på citronsaft så de inte blir bruna. Hacka dill och gräslök och riv pepparroten. Blanda allt med den nykokta potatisen. Toppa med lite flingsalt.

3. Koka upp grädde och crème fraiche, mixa i rumsvarmt smör lite i taget. Smaka av med salt, cest och lite citronsaft. Vänd i stenbitsromen vid servering.

4. Bred ut rågsikten på en plastfolie. Salta fiskfiléerna och vänd dem i rågsikten. Värm en stekpanna och stek fisken i smör och rapsoljan tills den fått en fin färg. Vänd fisken och stek den på andra sidan så den också får en fin färg. Kontrollera så att fisken är lagom genomstekt.