Räksoppa med pilgrimsmussla

Räksoppa med pilgrimsmussla blev vi serverade som förrätt på ett av Skagens inneställe, men kan också fungera som huvudrätt.

 

4 portioner

 

500 g räkor med skal

1 morot

1 gul lök

1 palsternacka

1 msk tomatpuré

2 msk smör

4 msk vetemjöl

1 lit vatten

4 msk skaldjursfond Touch of Taste

2 dl vitt vin

1 dl vispgrädde

1 msk sherry

1 msk margarin

4 pilgrimsmusslor

 

1. Skala räkorna och spara skalen. Grovhacka räkorna men spara några hela till garnering. 

2. Skala morot, gul lök och palsternacka och hacka dem grovt. Fräs i lite margarin 2-3 minuter utan att det tar färg. Tillsätt räkskal och tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.

3. Strö över mjölet och rör runt. Späd med vatten, skaldjursfond och vin och låt koka utan lock ca 15-20 minuter.

4. Sila därefter buljongen noga. Tillsätt grädde och sherry och låt koka 2-3 minuter till. Om soppan är för tunn, red av med Maizena som rörs ut i lite soppa innan du häller det i kastrullen och kokar upp på nytt. Runda av med 1 msk smör.

5. Lägg i räkorna så de blir varma. Räkorna får inte koka då blir de sega.

6. Stek pilgrimsmusslorna ca 2 minuter på varje sida.

Servera soppan i djupa tallrikar och lägg i en pilgrimsmussla och några hela räkor i varje portion.