Maränger

Om du har gjort bearnaisesås eller creme brüle och använt äggulorna får du äggvita över. Varför inte göra lite maränger. Snabbt och enkelt får du en kaka som passar bra när sötsuget sätter in. Givetvis kan du hoppa över hushållsfärgen om du vill ha vita maränger, men varför inte tillsätta lite färg efter humör. Ljusgröna på våren eller rosa när du känner för det.

 

20-25 st

 

3 äggvitor (1 dl)

1,5 dl socker

1 krm vinäger

Några droppar hushållsfärg.

 

1. Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum. Tänk på att alla redskap måste vara rena och torra annars blir det inte ett fast skum.-

2. Tillsätt vinäger och hushållsfärg i valfri färg  och vispa ytterligare ännu fastare. Tillsätt lite socker i taget under vispningen. Smeten är klar när den är helt fast och inte rinner ur när du vänder skålen upp och ner. Vispa dock inte för länge, när det är fast är du klar.

3. Spritsa eller klicka ut maränger på ett bakplåtspapper på en plåt. Storleken avgör hur många det blir. Sätt in plåten i ugnen och grädda i 1,5 timme utan att öppna luckan. Låt svalna på galler.