Fiskgratäng med skreitorsk

Detta är en riktigt klassisk fiskgratäng utan några överraskningar. Riktigt god helgrätt som vi hittade hos köket.se signerad Catarina König, en av många duktiga matlagare som kommit fram genom Mästekocken på TV 4. Som vanligt har vi ändrat lite i receptet efter vår egen smak.

 

2 portioner

 

400 g torskfilé

salt

 

Duchessepotatis

500 g mjölig potatis

15 g smör

1/2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 äggula

1/2 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

 

Dillsås

25 g smör

3 msk vetemjöl

1/2 msk fiskfond

2 dl vatten

1  dl mjölk

2 dl vispgrädde

1 msk fryst dill

1/2 citron, finrivet skal och lite saft

salt

nymalen svartpeppar

 

Garnering

100 skalade räkor ( ca 250 g oskalade)

dill

 

1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.

2. Skär torskfilén i mindre bitar. Salta och låt torsken ligga och rimma medan resten förbereds.

3. Smält smöret i en kastrull, ta från värmen och rör ner mjölet. Tillsätt fond, vatten och mjölk. Sätt tillbaka kastrullen på värmen, vispa ordentligt spå det går ihop till en jämn sås. Tillsätt grädden när såsen tjocknat och låt småkoka några minuter.

4. Vänd ner den finhackade dillen och finrivet citronskal. Smaka av med lite citronsaft, salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.

5. Sätt ugnen på 200°.

6. Häll av vattnet från potatisen och värm grädde och smör. Mosa potatisen och tillsätt smör och grädde. Rör till ett slätt mos. Rör i äggulan. Tillsätt mjölken lite i taget tills du får en bra konsistens som går att spritsa. Smaka av med salt, peppar och en gnutta socker.

7. Spritsa moset i toppar längs kanterna på en ugnssäker form. Lämna mitten tom för fisken.

8. Lägg i fiskbitarna och häll såsen över fisken. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter tills gratängen fått lite färg.’

9. Toppa den färdiga gratängen med färska räkor och lite dill.