Laxtårta

En underbar laxtårta med varmrökt lax som passar lika bra till förrätt som på buffébordet. Om du vill lyxa till den ytterligare kan du använda löjrom istället för stenbitsrom. Det blir lyxigare men frågan är om smaken blir bättre. Det är en smaksak.

 

10 bufféportioner

 

200 g kavring

100 g smör

 

Fyllning

300 g varmrökt lax

4 gelatinblad

1 rödlök

100 g fryst avokado

400 g naturell Philadephiaost

2 dl gräddfil

3 msk gräslök, skuren

2 msk dill, hackad

2 msk citronsaft

1 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

 

Garnering

1 burk röd stenbitsrom (80 g)

dill

 

1. Tina avokadon.

2. Mixa kavringen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda ner i smulorna. Tryck ner smulorna till en botten i en rund form (24 cm) med löstagbar botten. Ställ formen i kylen under tiden som fyllningen görs.

3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Skala och finhacka löken. Rör samman färskost och gräddfil. Blanda i lök, avokado, gräslök och dill. Putsa och mosa laxen och rör ner den i fyllningen.

4. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält dem i citronsaften i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatinet i fyllningen i en tunn stråle under omrörning. Krydda med salt och peppar.

5. Bred ut fyllningen i formen och ställ den i kylen minst 4 timmar, gärna ett dygn.

6. Ta ut formen ur kylen. Ta av den löstagbara kanten och garnera med stenbitsrom och gräslök.