En underbar laxtårta med varmrökt lax som passar lika bra till förrätt som på buffébordet. Om du vill lyxa till den ytterligare kan du använda löjrom istället för stenbitsrom. Det blir lyxigare men frågan är om smaken blir bättre. Det är en smaksak.
10 bufféportioner
200 g kavring
100 g smör
Fyllning
300 g varmrökt lax
4 gelatinblad
1 rödlök
100 g fryst avokado
400 g naturell Philadephiaost
2 dl gräddfil
3 msk gräslök, skuren
2 msk dill, hackad
2 msk citronsaft
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Garnering
1 burk röd stenbitsrom (80 g)
dill
1. Tina avokadon.
2. Mixa kavringen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda ner i smulorna. Tryck ner smulorna till en botten i en rund form (24 cm) med löstagbar botten. Ställ formen i kylen under tiden som fyllningen görs.
3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Skala och finhacka löken. Rör samman färskost och gräddfil. Blanda i lök, avokado, gräslök och dill. Putsa och mosa laxen och rör ner den i fyllningen.
4. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält dem i citronsaften i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatinet i fyllningen i en tunn stråle under omrörning. Krydda med salt och peppar.
5. Bred ut fyllningen i formen och ställ den i kylen minst 4 timmar, gärna ett dygn.
6. Ta ut formen ur kylen. Ta av den löstagbara kanten och garnera med stenbitsrom och gräslök.