Grönsaksgryta eller ”Ropa vieja verde” är en spansk, eller kanarisk grönsaksrätt som ibland kallas ”Gamla kläder” för att man kan ta lite vad man har hemma och blanda i. Här är den i en helt vegetarisk version. Var beredd på en smaksensation.
4 portioner
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 tsk sambal oelek
10 gröna oliver utan kärnor, grovhackade
1 rejäl handfull rotfruktschips, krossade
3 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
2 gula paprikor, finstrimlade
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1-2 lagerblad
6 krossade svartpepparkorn
2 dl vitt vin
600 g kokta kidneybönor
Stuvad grönkål
1 rejäl handfull grönkål, hackad
2 dl havregrädde
rivet citronskal
riven muskot
flingsalt
Tillbehör
500 g kokt potatis, tärnad
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Fräs gul lök, vitlök, oliver och rotfruktschips på medelvärme i 2-3 minuter i en gryta, som går att ställa in i ugnen,.
3. Tillsätt de krossade tomaterna, sambal oelek, och de strimlade paprikorna. Därefter krossade pepparkorn, timjan, lagerblad och paprikapulver. Rör runt allt i grytan.
4. Tillsätt vinet och kidneybönorna. Häll på lite vatten tills grönsakerna är täckta av vattnet.
Sätt in grytan i ugnen med locket på och låt sjuda till en simmig konsistens.
5. Stek potatisen tills den får fin färg och salta lätt.
6. Mjuka upp grönkålen i en kastrull med lite olivolja på medelvärme. Tillsätt havregrädden och koka upp. Stäng av värmen och smaksätt med citronskal, muskotnöt och flingsalt.
7. Servera grönskasgrytan med den stekta potatisen och den stuvade grönkålen.