En krämig gratäng med rotfrukter som toppas med kryddigt chorizosmul. Nästan vegetarisk så när som på chorizon. Bilden visar 2 portioner, men receptet är för 4 portioner.
4 portioner
500 g rotselleri
500 g fast potatis
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
25 g smör
5 dl matlagningsgrädde
3 dl mjölk
1 msk färsk hackad rosmarin
lite färskriven muskot
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 citron
1 tsk grönpeppar
1 tsk rosépeppar
nymalen svartpeppar
salt
2 chorizokorvar
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skala rotselleri, potatis, lök och vitlök och skiva tunt.
3. Fräs löken mjuk i smör i en kastrull och tillsätt vitlöken på slutet. Slå på grädden och mjölken och låt koka upp. Lägg i rotselleri, potatis, rosmarin, muskot, paprikapulver, rivet citronskal och lite saft. Låt koka 7-10 minuter eller tills rotfrukterna börjar mjukna.
4. Mortla grönpeppar och rosépeppar och smula över rotfrukterna. Smaka av med salt och svartpeppar.
5. Dela korvarna på längden och dra av skinnet. Bryt ner korven i bitar.
6. Häll över gratängen i en ugnssäker, smord form och strö över korvbitarna.
7. Grädda i ugnen 30-35 minuter eller tills allt har mjuknat och fått fin yta.