Om du tror att köttbullar är en helsvensk rätt tar du fel. Köttbullar lagas i många länder, även i Grekland. Smaken varierar även om grunden är densamma. I dessa ”keftedes” ger lammfärs smaksatt med grekisk getost, vitlök och persilja en grekisk touch. Det blir en helt annan rätt än svenska köttbullar med potatis och brunsås.
4 portioner
500 g lammfärs
2 ägg
½ dl skorpmjöl
½ gul lök, riven
1 tsk socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl persilja, finklippt
75 g grekisk getost, riven
olivolja
Tomatsås
500 g passerade tomater
½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tsk socker
½ tsk salt
1 tsk oregano, torkad
1 krm svartpeppar
olivolja
1. Lägg färsen i en skål och gör en fördjupning i mitten. Lägg i äggen och vispa upp dem lätt. Häll ner skorpmjölet i äggen och låt svälla 5-10 minuter.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en slät smet. Forma till köttbullar och stek dem gyllenbruna i olivolja.
3. Fräs löken till tomatsåsen, tills den är mjuk utan att ta färg. Tillsätt tomaterna och resten av kryddorna. Låt sjuda på låg värme ca 5-7 minuter.
4. Ta upp köttbullarna och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt allt bli genomvarmt.
Servera med pasta.