Kycklingfilé med caesarsallad

Kyckling är gott i alla former. Den här varianten kombinerad med en god caesarsallad gör en inte besviken. Om du gillar att grilla kan du givetvis lika gärna grilla kycklingfiléerna. För att spara tid, kan du givetvis köpa färdiga brödkrutonger. Bilden visar 2 portioner

 

4 portioner

 

600 g kycklingfilé

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 krm chiliflakes

1 tsk citronpeppar

1 tsk torkad timjan

1 citron

 

Caesarsallad

500 g potatis

1/2 msk olivolja

1/2 tsk flingsalt

1 st romansalladshuvud

1 gurka

1/2 rödlök

2 skivor surdegsbröd

50 g parmesanost

125 g körsbärstomater

 

Caesardressing

50 g parmesanost

1 äggula

20 g ansjovisfiléer

1 tsk dijonsenap

1/4 msk vitvinsvinäger

1 1/2 dl rapsolja

1 krm salt

1 krm svartpeppar

 

1. Värm ugnen till 200 °.

2. Börja med att göra dressingen. Finriv parmesanosten. Blanda riven ost med äggula, ansjovisfiléer, dijonsenap och vinäger i en mixerskål. Mixa samman till en slät dressing med hjälp av en stavmixer. Tillsätt oljan droppvis medan du mixar till en fin konsistens. Smaka av dressingen med salt och peppar. Ställ i kylen till serveringen.

3. Dela ett par surdegsbrödskivor till krutonger och stek i lite olivolja. Ställ åt sidan till servering.

4. Tvätta potatisen och dela den i något mindre bitar. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Tillsätt olivolja, salta och blanda om. Rosta potatisen i ugnen 30-40 minuter.

5. Putsa kycklingfiléerna och krydda dem med salt, peppar, chiliflakes, citronpeppar och timjan. Bryn dem på hög värme i ett stekjärn tills de fått fin färg. När det återstår ca 10 minuter för potatisen, lägg kycklingfiléerna på plåten tillsammans med potatisen så de får steka färdigt i ugnen.

5. Skölj salladen och dela den i stora bitar. Skölj och halvera tomaterna. Hyvla gurkan i långa remsor med potatisskalare. Skala och finhacka rödlöken.

6. Dela citronen i två halvor och grilla dem med snittytan neråt på ett grilljärn.

7. Bland romansalladen med hälften av caesardressingen och lägg på ett stort fat. Toppa med gurkstrimlor, tomater, rödlök och rostad potatis. Skär kycklingen i skivor och lägg ovanpå salladen. Ringla över resten av dressingen och toppa med krutonger och riven parmesanost. Pressa över lite citronsaft från de grillade citronerna vid servering.