Kycklingfilé med getost och vinbärssås

”En blandning av sött och salt” som det står i en välkänd signaturmelodi från Allsång på Skansen. Det är en bra beskrivning på den här rätten där den söta vinbärssåsen möter den lite salta getosten och den saftiga kycklingfilén. 

 

4 portioner

 

4 kycklingfiléer á ca 125 g

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk smör

4 skivor getost (100 g)

1 tsk hackad rosmarin

 

Vinbärssås

3 dl vatten

2 msk konc. kycklingfond

2 msk vinbärsgelé

1 tsk hackad färsk rosmarin

2 tsk maizena majsstärkelse

2 msk smör

 

Tillbehör

Ugnsrostade potatisklyftor och paprikabitar

Vinbärsgelé

 

1. Sätt ugnen på 225 °.

2. Putsa  kycklingfiléerna och krydda med salt och svartpeppar. Stek dem i smör ca 5 minuter på varje sida. Lägg den på ett ugnssäkert fat. Efterstek i ugnen ca 8 minuter.

3. Lägg på osten och krydda med rosmarin. Öka ugnen till högsta värme och grill.

4. Gratinera kycklingen i övre delen av ugnen tills osten börjar smälta, ca 2-3 minuter.

5. Sås. Vispa ihop vatten, fond, gelé, rosmarin och maizena i en kastrull. Låt det koka upp. Vispa i smöret.

6. Servera kycklingen med såsen, den ugnsrostade potatisen med paprika och en klick gelé.