Kycklingfilé med svampsås

Kyckling kan serveras på många sätt. Det här receptet är enkelt att tillaga men ger ett perfekt resultat med en saftig kycklingfilé och en god , krämig svampsås.

 

2 portioner

 

2 st kycklingfiléer (ca 300 g)

Smör och rapsolja till stekning

salt och peppar

1/2  dl vitt vin

1/2 dl, vatten

 

Champinjonsås

1/2 gul lök

Smör och rapsolja

200 g champinjoner

1/2 msk vetemjöl

1/2 dl vatten

kokspad från kycklingen

1 dl havregrädde

1/2 tsk kinesisk soja

salt och peppar

1 msk finhackad persilja

 

Till servering

300 potatis

grönsallad

körsbärstomater

 

1. Koka potatisen i saltat vatten

2. Skala och finhacka löken. Stek den i Smör och rapsolja tills den mjuknat. Lägg över på en tallrik. Skölj och skiva champinjonerna. Stek dem på samma stekjärn tills vätskan ångat bort. Lägg över dem på tallriken med den stekta löken.

3. Putsa kycklingfiléerna, salta och peppra. Bryn dem på stekjärnet i Smör och rapsolja. Häll på vin och vatten och sätt  på ett lock på stekpannan. Om du inte har lock till din stekpanna kan du ta al-folie som du lägger över. Sänk värmen och låt puttra i ca 10 minuter till en innertemperatur på 67°.

4. Ta upp kycklingen och håll den varm.  Spara stekspadet i en kopp.

5. Torka av stekpannan och lägg ner lök och svamp. Pudra över mjölet, rör runt och tillsätt stekspadet, vatten, grädden och sojan. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar. Rör ner persiljan i såsen.

6. Servera kycklingen med potatis svampsås och en sallad.