Kycklinggratäng

En krämig gratäng med kycklinglårfilé, lök och en spännande sås med konjak och en soja som var en nyhet för oss, Ketjap Manis, en god indonesisk soja med en viss sötma som tilltalade oss. Vem vill inte ha det en fredagkväll med ett glas rött. 

 

4 portioner

 

3 gula lökar

800 g kycklinglårfilé

3 dl vispgrädde

3/4 dl konjak

1 1/4 dl Ketjap Manis

smör & rapsolja till stekning

salt och peppar

Maizena redning

 

Servering

Ugnsstekt klyftpotatis eller potatismos

rårörda lingon

Inlagd gurka (se nedan)

Klippt persilja

 

Inlagd gurka

1/2 slanggurka

1 msk salt

4 1/2 msk socker

1 tsk 24 % ättika

 

1. Skiva gurkan tunt, gärna på en mandolin. Blanda salt och vatten i en skål. Låt gurkan mjukna i saltvattnet ca 20 minuter. Häll av vattnet. Tillsätt ättika, socker och lite vatten så det täcker gurkan. Låt stå minst 30 minuter.

2. Skala och skiva löken. Stek den riktigt mjuk i smör & rapsolja. Salta och peppra.

3. Putsa och torka kycklinglårfiléerna och dela dem i två bitar. Bryn dem väl i smör & rapsolja, salta och peppra. När de fått en gyllenbrun färg lägger du över dem i en smord ugnssäker form. Lägg på den stekta löken.

4. Koka upp grädde, konjak och Ketjap Manis. Om du tycker den blir för rinnig, tillsätt Maizena redning. Börja med en tesked och prova dig fram.

5. Häll såsen över kycklingen och sätt in i ugnen i 175° mitt i ugnen. Tillagningstid ca 35 minuter.

6. Servera med potatis eller potatismos, rårörda lingon och inlagd gurka. Klipp över lite persilja.