Laxfilé har blivit ett vanligt inslag i den svenska kosten. Idag är den mesta laxen odlad och går ofta att köpa på extrapris. Den här rätten blir lite lyxig tack vare fyllningen med skagenröran. Tänk på att man kan behöva ha den lite längre i ugnen än vanligt p.g.a att den har ett täcke av skagenröra.
4 portioner
600 g laxfilé (ej stjärtbit)
Fyllning
150 g skalade räkor
1/2 dl crème fraiche
1/2 dl majonäs
1/2 dl hackad dill
1/2 krm cayennepeppar
ev salt
Dillsky
1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl matlagningsgrädde
3/4 msk hummerfond eller skaldjursfond
1/2 dl hackad dill
några droppar citronsaft
Garnering
4 msk stenbitsrom
1. Sätt ugnen på 225 °. Dela laxfilén i fyra bitar. Gör ett snitt ner mot skinnet i mitten på varje filé. Placera bitarna i en smord ugnssäker form.
2. Hacka räkorna grovt och blanda dem med övriga ingredienser till fyllningen. Fördela fyllningen i laxbitarna. Baka laxen mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills laxen är färdig igenom. Se upp så att fyllningen inte bränns. Lägg då en al-folie över.
3. Gör dillskyn. Koka upp crème fraichen och grädden tillsammans med fonden. Koka ett par minuter och smaka av med ett par droppar citronsaft. Tillsätt den hackade dillen.
4. När laxen är färdig, lägg en klick stenbitsrom på toppen. Server med kokt potatis och någon grönsak och dillsåsen.